top of page

Twist & Fold 

[με την Ελένη Δανεσή]

 

Η μέθοδος αυτοσχεδιασμού Twist & Fold , "Περιστροφή και Αναδίπλωση", είναι ο τίτλος μιας σειράς διερευνητικών σεμιναρίων πάνω στην εναέρια κίνηση. Στα όργανα διερεύνησης (πανιά, σχοινί κούνια), εφαρμόζουμε τεχνικές αναδίπλωσης και περιστροφής γύρω από άξονες, με στόχο τον έλεγχο του κέντρου μας, τη βελτίωση της αντοχή μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας μας και την συγκέντρωση στην ποιότητα της κίνησης μας.
 

Χρησιμοποιήσουμε τεχνικές χαλάρωσης και αφύπνισης του σώματος μας, προκειμένου να οδηγηθούμε σταδιακά στον ταυτόχρονο έλεγχο διαφορετικών σημείων, με ταχύτητα και ακρίβεια, όπως απαιτεί η τέχνη των εναέριων ακροβατικών.

Για την κινητική μας έκφραση αναζητούμε ερεθίσματα τόσο στο νοητικό όσο και στο βιωματικό μας αρχείο, χωρίς να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες νόρμες. Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να δομήσουν το προσωπικό τους κινητικό λεξιλόγιο, καθώς και να τους εισάγει στην ιδέα της σύνθεσης των κινήσεων αυτών σε χορογραφημένη έκφραση, με τη χρήση των οργάνων.  

Δομή μαθήματος:
Αρχικά θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ζέσταμα, προκειμένου να προετοιμαστούμε σωστά για τις απαιτήσεις των ασκήσεων. Μέσα από τεχνικές αυτοσχεδιασμού οι συμμετέχοντες καλούνται να αντιληφθούν τις προσωπικές τους ανάγκες και να οδηγηθούν στην καλύτερη προετοιμασία του σώματός τους για τη συνέχεια του μαθήματος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, δίνονται ασκήσεις προετοιμασίας και ενδυνάμωσης σχετικές με τους συνδυασμούς που θα παρουσιαστούν ως αποσπάσματα χορογραφίας και γίνεται μια εισαγωγή στο συνδυασμό-ροή (combo) με παραλλαγές και έμφαση στις λεπτομέρειες. 

Μας ενδιαφέρει η πρωτοβουλία στην κίνηση. Εστιάζοντας στο κομμάτι της ασφάλειας και της πλήρους κιναισθητικής αντίληψης κατά την εναέρια θέση, μαθαίνουμε να ορίζουμε με σαφήνεια την εξέλιξη των κινήσεων μας, ακόμη και εκτός χορογραφίας, δηλαδή σε καταστάσεις αυτοσχεδιασμού.

Στη δεύτερη φάση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να δουλεύουν πάνω στη χορογραφία της προηγούμενης μέρας. Θα πειραματιστούμε με διαφορετικές ταχύτητες και ηχητικά ερεθίσματα, ώστε να παρατηρήσουμε τις αλλαγές στην ποιότητα της κίνησης μας και σταδιακά να καταλήξουμε σε μια προσωπική χορογραφημένη επιλογή.

Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες του σώματος μας. Εστιάζουμε στον προσωπικό χώρο και τον μελετούμε σταδιακά, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι παραμένουμε κομμάτι ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, που μας επηρεάζει και το επηρεάζουμε ενεργά. Παραμένουμε παρόντες-ούσες στο χώρο και σε συνεχή διάλογο με τα άτομα και το περιβάλλον μας.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ μαθήματος 4 ώρες (2/ημέρα)

Η Ελένη Δανεση

είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. και απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Αρχιτεκτονική του Βόλου, με κατεύθυνση τις παραστατικές τέχνες. 

Από το 2012 ασχολείται με την τέχνη του σύγχρονου Τσίρκο, την εναέρια κίνηση και έκφραση, τον σύγχρονο χορό και τον αυτοχεδιασμό σε κίνηση και μουσική. 

Το 2014 ίδρυσε την ομάδα LatoMeio Project, μια συνεργασία καλλιτεχνών πάνω σε διάφορες μορφές έκφρασης, ενώ με την ομάδα LatoMeio Aerials παραδίδει σεμινάρια εναέριας κίνησης και performance σε silks (πανιά), trapeze (κούνια), και corde lisse (σχοινί) ( καθώς και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές), την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ως εικαστικός ασχολείται με τις σωματικές εγκαταστάσεις (body installations), όπου συνδυάζει την αρχιτεκτονική με τη σωματική έκφραση, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με την έρευνα πάνω σε ζητήματα του σώματος και την παθολογία του, στα οποία εστιάζει μέσα από ατομική έρευνα ή μέσα από τη συν-διερεύνηση με άλλους καλλιτέχνες. 

Η τελευταία της ατομική δουλειά (in progress), είναι το "Me , Myself & EI", στο Βερολίνο 2017, με αποσπάσματα όπως "Me myself & EI, body reconstruction", "Those days of jealousy"

Τελευταία δουλειά σε συνεργασία με την ομάδα του LatoMeio Project,  ήταν το εικαστικό residency "The Martian Chronicles" που πραγματοποιήθηκε στο Λεωνίδιο το 2017, όπου συμμετείχε με τις performances "In my new skin", "reborn".  

EN | GR
bottom of page